5 Мита за почистването

Попринцип в Интернет можете да намерите голямо разнообразие от идеи за почистването. Много от Вашите близки също споделят с удоволствие тяхните домакински съвети за почистване. Не е лесно да асимилирате всичката тази информация и да отсеете само полезните практики. Ние ще Ви помогнем, като Ви покажем 5-популярни митове за почистването.

Мит 1: Всеки почистващ препарат е способен да убие всички микроби.

Всъщност, не всички почистващи препарати са еднакви. Не е едно и също ако ползвате антибактериално средство или дезинфектант. Попринцип антибактериалните средства са направени да убиват 99% от бактериите, а дезинфектантите са способни да се справят с по-широк спектър от микроби, като например вируси.
Антимикробните средства са добри за повърхности като чекмеджета, шкафове и щори. Дезинфектантите са перфектни за много повече мръсни места. Можете да ги използвате за кухненската мивка, ваната, пода в банята и други.

Мит 2: Спрейовете за почистване е добре да се избърсват веднага.

Почистващите съединения и компоненти се нуждаят от известно време да бъдат в контакт със замърсената повърхност. По този начин те убиват микробите по-ефективно. За да бъдете сигурни, че използвате продукта правилно, прочетете внимателно инструкциите на етикета. Попринцип антибактериалните средства се нуждаят от около 30 секунзи да да подействат, а дезинфектантите трябва да бъдат оставени за около 10 минути.

Мит 3: Белината е универсален почистващ препарат.

Е, белината е добър и не толкова скъп дезинфектант, но не е единственото почистващо решение, от което се нуждаете. Мното от повърхностите у Вашия дом, не се нуждаят от дезинфекция. Освен това, белината има много силна формула и може да бъде твърде груба за естествени повърхности като камък или мрамор. За да бъдете сигурни, че белината няма да повреди повърхностите, които ще дезинфекцирате, е добре да я изпробвате на места, които не се виждат или са скрити от някоя мебел.

Мит 4: Естествените почистващи препарати вършат същата работа като химикалите

Ще бъде хубаво, ако е истина, но не е. Лимоновия сок и оцета могат да свършат чудесна работа за почистване на плочки и прозорци, но те не могат да убият всички микроби в тоалетната чиния например. В пълната си сила, оцетът е подходяш за спрявяне с някои бактери и мухал, но не може да се справи с вирусите и бактериите.

Мит 5: Почистеното място мирише хубаво.

Чистотата и свежия мирис не са едно и също нещо. Хубавата миризма идва от натурални масла или химикали, в които са добавени ароматизатори. Факт е, че повърхностите, които сте почистили и не миришат хубаво и приятно, не значи че не са дезинфекцирани и почистени правилно. Без значение дали препарата е парфюмиран или не, той почиства по същия начин. Запомнете че, ако Вие или някой от Вашето семейство е чувствителен към силни миризми и парфюми или дори има алергии или астма, то по-добре да изберете неароматизирани почистващи препарати (включително омекотители и прахове за пране).