Почистване на баня и тоалетна

Повечето хора мразят да почистват техните бани, въпреки че това е мястото, където хигиената и чистотата са много важни и трябва да се почддържат всяка седмица или дори по-често, особенно ако се използва интензивно от оживено домакинство с много членове.Всъщност, повечето бани и тоалетни са изработени от материали, които са предназначени да бъдат лесни за почистване – например, плочки и порцеланови повърхности, които са устойчиви на петна, ако се поддържат чисти от натрупване на прах и боклук.
Следвайки няколко прости стъпки, поддържането на вашата баня чиста ще стане по-лесно и по-малко скучно занимание.

Вани и душове
За вани, трябва първо да определите от какъв материал са направени – повечето нови модели са изработени от фибростъкло и акрил, с тях трябва да бъдете особено внимателни и да ги предпазвате от надраскване на повърхността. Използвайте само специални препарати за почистване или не-абразивни течни почистващи препарати.

Прилагайте ги с влажна гъба и изплаквайте обилно с чиста вода. Ако вашата вана е по-стара, тя може да бъде направена от порцелан/чугун или порцелан/стомана. Те също трябва да се почистват с помощта на не-абразивна пудра или течност за почистване, тъй като те не са киселинно и алкално устойчиви. Ако имате крайно упорито петно около ваната, намажете го с паста от водороден пероксидрат, изчакайте, докато изсъхне и след това го избършете. Тази паста може да се използва за справяне с петна от ръжда по крановевете и батерийте в банята. И накрая, не забравяйте да премахнете всички косми, заседнали в канала за предотвратяване на запушване и наводнение.

Душовете, особено тези със стъклени прегради, могат да бъдат лесни за почистване. Вратите и стените на душ кабините могат да се почистват с гъба, натопена в оцет, който ще ви помогне да ги направите блестящо чисти. Това решение ще помогне и за премахването на твърда варовикови остатъци.
За стени с плочки, напръскайте ги с гореща вода – парата ще отпусне мръсотията и ще помогне за нейното по лесно отстраняване. След това се използва смес от половин чаша оцет, 1 чаша чист амоняк и ¼ бакпулвер, всичко се смесва в 1 литър топла вода и се нанася на плочките с гъба. Изплакнете обилно с чиста вода.

Не забравяйте, че дори и да има разочароваща мръсотия полепнала по стените и ръбовете, устоете на изкушението да използвате остри абразивни прахове и гъби с метални телове. Вместо това, използвайте разтвор от 1 чаена чаша течен омекотител смесен с 1 литър топла вода, които ще отдели натрупаната мръсотия. Най-добрият начин да се запази чиста вашата баня е чрез ежедневни добри навици и профилактика – например, почиствайте душа и стените с кърпа след всеки душ и оставаяйте поцореца или вратата леко отворени за да се позволи на въздуха да циркулира и парата да излезе, което ще помогне за бъдещото предотвратяване растежа на плесен и мухъл.

Тоалетни
Можете да си купите специални почистващи препарати за тоалетни в супермаркета или в специализиран онлайн магазин – или можете да използвате белина, въпреки че за нея се полагат специални грижи, ако я използвате – винаги носете ръкавици и защитете очите си, поддържайте почистената зона от белина добре проветрена и никога не смесвайте с амоняк – така може да се отделят токсични газове. Бъдете внимателни от разплискването на всеки почистващ разтвор върху други повърхности в банята и се уверете, че тя е добре изплакната. Никога не използвайте почистващи препарати за тоалетна във ваната те потъват като химикали или могат да повредят покритието и.

Тъй като повечето части на тоалетната и казанчета са изработени от стъкловидноти тела, те са склонни да бъдат не-порести и лесно се почистват. Налейте си почистващ разтвор в тоалетната чиния (напр. ½ чаша белина) и я оставете да престои 10 минути, след това изтъркайте с четка с дълга дръжка, като обърнете специално внимание на всякакви петна или твърд мръсотия.

Плотове и огледала
Повърхностите в банята трябва да издържат на нападение от различни вещества, от лак за коса до паста за зъби, те обикновено са изработени от здрави, инертни, устойчиви на петна материали като керамични плочки, мрамор и пластмасов ламинат. Не само, че тези материали са трайни, то те също са много лесни за почистване. Повечето ще реагират добре на просто обикновено избърсване с гъба, напоена с вода. Ако имате много замърсена повърхност можете да използвате абразивни гъба и малко сода за хляб, която ще помогне за премахване на упоритите петна.

Ако плота ви е от мрамор, избягвайте използването на всякакви абразиви, тъй като тези материали могат да се надраскат лесно, което за в бъзеще ще позволи да се улавят петна и мръсотия по-лесно.

Огледалата често са фокусна точка в една баня, така че е важно да ги пазим чисти и искрящи. Можете да закупите специални препарати за почистване за стъкла и огледала от супермаркета или онлайн магазин за почистващи препарати. Или можете просто да използвате малко оцет смесен с топла вода, нанася се с гъба или се напръсква директно върху стъклото, след което полирайте с кърпа или хартиена салфетка.

Ежеседмичното почистване на вашата баня ще бъде много по-лесно, ако следвате добри навици докато я използвате – например, винаги изплаквайте и забърсвайте с парцал или кърпа ваната или душ кабината си веднага след като ги използвате.