Почистване на дома? Колко често? (Част 2)

Почистване на кошчето за боклук в кухнята

Тъй като кошчето за боклук в кухнята се използва най-вече за изхвърляне на хранителни отпадъци, то е добре да бъде почиствано най-малко веднъж месечно. Когато храната изпадне от торбичката за отпадъци в кошчето, тя бързо създава предпоставки за развите на мухъл и плесен. За да измиете кошчето и премахнете неприятната миризма, използвайте дезинфектант за кухни. Уверете се, че е добре подсушено преди да сложите нова тоба за боклук в него.

Почистване на баня

Въпреки че, вероятно банята не е любимото Ви място за почистване, тя също се нуждае от внимание. Гледайте да поддържате нивото на влага в нея в минимални количества за да избегнете поява на мухъл. Най-лесно това става като оставите вентилатора да работи, след като приключите с взимането на душ. Също така разпъвайте завесата в банята за да не остава влажна и забърсвайте огледалата.

Когато извършвате седмичното почистване на банята, добре е да измиете ваната и/или душ кабината с топла вода и препарат за почистване на баня. Това ще премахне натрупаната мърсотия. Ако забележете, че е започнал да се появява мухъл, почистете мястото с белина или препарат за почистване на плесен. Проверявайте и слушалката на душа за поява на мухъл.

Почистете мивката и крановете с препарат за баня, а тоалетната чиния с препарат за тоалетни, като използвате и четка. Измийте огледалата, сменете кърпите и почистете плотовете и другите повърхности. Прахта се натрупва постепенно, за това я почиствайте редовно. Измийте пода от натрупалата се мърсотия и косми и не забравяйте да изхвърлите отпадъците от кошчето за боклук.

Още за почистването на спалнята

Макар че смяната на чаршафите е задача, която лесно може да бъде пренебрегната, честата подмяна на спалното бельо е много важна част от поддържането на чист и здравословен дом. След кратко време, чаршафите се зацапват с домашен прах, кожни клетки и мазнини. Всички тези неща могат да доведат до алергични реакции. Имайте предвид фака, че един матрак съдържа средно около 10 милиона акари (домашен прах). А възглавница, която е употребявана 2 години, дължи 10% от тежестта си именно на тях, техните изпражнения и трупове. Звучи отвратително, нали? За да намалите вредното влияние от тях, перете редовно спалното си бельо.

От друга страна, тъй като човек отделя известно количество мъртва кожа докато спи, добре е да се сменя калъвката на възглавницата през два дена и чаршафите всяка седмица. За разлика от другите места за почистване вкъщи, поддържането на спалнята е индивидуално и зависи от Вашия начин на живот, график и лични изисквания. Докато перете редовно спалното си бельо, Вие ще елиминирате по-голямата част от неприятната мърсотия, а това ще Ви държи по здрави физически.

Сезонно почистване

Има някой неща у дома, които не е нужно да бъдат почиствани толкова често и можете да го извършвате като сезонно почистване. Такива неща са: почистване с пара на килимите и мокетите, измиване на щорите и завесите и други. Почистването на тези неща можете да го сведете до три пъти в годината. Почиствайте перките на вентилатора (на тавана) в началото и края на сезона, в който го използвате или през месец ако го ползвате целогодишно.