Колко често трябва да почиствате вкъщи? (Част 1)

Почистването на дома е досадно, но необходимо упражнение. То е важно не само защото доставя уют и удоволствие през времето, което прекарваме вкъщи, но е задължително условие за здравословен живот. Тук възниква главния въпрос: Колко често трябва да почистваме у дома? В следващите редове ще се опитаме да отговрим на този въпрос.

Колко често се почиства дадена стая зависи от няколко фактора. Първо, какво е предназначението на стаята – дали е всекидневна, баня, кухня, мазе и т.н. Другото важно нещо, което се взима предвид е честотата на употреба на помещението.

За начало ще започнем с всекидневната и спалнята. За да придадете на спалнята си чист и подреден вид, винаги оправяйте леглото си, като изпъвате покривалото, така че да не остават гънки по него. Във всекидневната избърсвайте всички отпечатъци, които остават по лъскавите повърхности и подреждайте бъркотията. Един път седмично почиствайте прахта от мебелите и обзавеждането, забърсвайте огледалата и пускайте прахосмукачка.

Това е достатъчно за тези помощения, но какво да се преви с помещенията, които се цапат по-бързо, като кухнята и банята? Те са следващите в списъка ни:

Почистване на кухня

Кухнята е най-често използваното помещение в повечето домове. Не само, че там готвим и се храним, но и прекарваме част от свободното си време. Колко често да чистим кухнята зависи от това, колко точно време прекарваме там. Добра идея е да се изчиства всеки път след като сме готвили или сме се хранили там. Например да се измиват съдовете веднага след употреба. Това ще ни предпази от затрупване с мръсни съдове.

Същото нещо важи за плотовете и котлоните. Чистете ги всеки път, когато ги използвате. Използвайте препарат за миене на съдове или спрей за почистване на кухни за да се оттървете от петната и лепкавите остатъци от разсипвания на храна и течности. За почистване на по-упорити петна може да се наложи да използвате твърдата част на гъбата или четка. Помитайте пода на кухнята последен. Така той няма да се нацапва повторно докато почиствате други места в кухнята.

Другите домакински задължения по почистването могат да бъдат оставяни за края на седмицата. Те включват почистване на разляти течности по вратичките на шкафовете и обзавеждането, измиване на сушилника за съдовете и миене на пода. Добре е, когато започвате с почистването да си изберете начална точка (например печката) и да работите отгоре надолу и от ляво надясно. Така ще бъдете сигурни, че няма да пропуснете някое място.

Печките и хладилниците трябва да бъдат забърсвани веднага след като е разлято нещо върху тях, като това ще спести по-трудно почистване за в бъдеще. Би било добре, ако използвате често печката, да я почиствате основно на всеки 2-3 седмици. Ако печката Ви има опцията за самопочистване, след като се изпълни, почистете останалата пепел. Ако не разполагате с такава опция, използвайте четка и препарат за почистване на печка, за да изчистите замърсяванията и остатъците от храна. Не забравяйте да проветрявате кухнята, когато почиствате печката.

В хладилника обръщайте внимание на храните и техния срок на годност. Почиствайте рафтовете в него с препарат за почистване на хладилник и вода поне веднъж месечно.