Почистване на дома (част 2)

Задълженията на домакинята са твърде много, за да бъдат разгледани и изчерпателно описани в една статия. Поради тази причина, ние продължаваме с новата (втора) част от поредицата „Как да почистим у дома„.

Поддържането на чист дом означава не само той да изглежда добре, но и да предлага безопасна и здравословна среда на Вас и на Вашите любими хора. Това прави почистването на дома един от главните приоритети на добрата домакиня. Тъй като то включва твърде много дейности, ще се опитаме да Ви дадем някой идеи, обяснения, съвети, насоки и основни понятия за домашното почистване. Надяваме се, че те ще са Ви от полза за в бъдеще или сред тях ще намерите решение на проблем, тормозещ Ви от дълго време.

Ето ги и тях:

1. Почистване на тоалетната чиния е едно от нещата, с което искате да свършите възможно по-бързо. По този повод е добра идея да използвате силен хигиенизиращ препарат, който ще убие бактериите мигновено. Сложете си чифт гумени ръкавици, нанесете белина по ъглите на тоалетната чиния, оставете я да престои десетина минути и след това изчеткайте с четката за тоалетната. Почистете белината, като залеете с гореща вода. Никога не смесвайте белина с продукти създадени на амониева основа или други почистващи препарати за тоалетна. Това може да създаде химическа реакция, която да доведе до изпускане на отровни газове.

2. За да избегнете неприятната миризма, идваща от кошчето за боклук, увийте остатъците от плодовете и зеленчуците, както и употребеното кафе във вестник или ги сложете в плик и го завържете.

3. Лятото е вече тук! Защо не боядисате дома си в цветовете на сезона – топли, светли и допринасящи за доброто Ви настроение? Лятните цветове обикновено са в пастелната гама, но ако търсите нещо по-силно изразено, бихте могли да заложите и на бонбонени цветове. Подходящи за този сезон са цветове като розово, лилаво, меко жълто, светло синьо и разбира се, зелено. Комбинацията от цветове също може да бъде много стилно, като добър вариант е светло жълто и светло синьо.

4. Ако редовно почиствате килима или мокета с прахосмукачка, Вие премахвате 80% от мърсотията върху пода. Останалите 20% могат да бъдат отстранени чрез употреба на мокър парцал. Това ще премахне космите от домашните любимци и останалите нечистотии. След това напръскайте с ароматизатор за килим или мокет.

5. Преди да използвате препарат за почистване на петна от дрехи, пръснете малко количество от него във вътрешността на дрехата, за да се уверите, че няма да навреди на цвета.

6. Направете ароматизатор от перилния препарат. Вие можете да използвате прахът за пране като ароматизатор за Вашия гардероб или шкаф. Всичко което трябва да направите, е да го сипете в чаша, да го поставите в ъгъла на избрания от Вас гардероб и да се наслаждавате на дълготрайния приятен аромат.