Редовно почистване на килими и мокети

Ние всички знаем факта, че въпреки добрия си външен вид, килимите са като гнездо за мръсотиите. Без правилно почистване и поддръжка, килимите могат да попият много прах, косми, мръсни петна и т.н. Също, неправилното поддържане и почистване може да увреди Вашите килими и мокети. В някои случаи се налага професионално почистване за петната и мръсотията по Вашите килими.

Тази статия ще Ви даде препоръки свързани с редовното почистване на килими и мокети с акцент върху ежедневните петна и замърсяване.Обърнете внимание на това, че някой естествени материи (коприна, вълна и други), са много чувствителни към вода под високо налягане и почистване с някои химични агенти. За това трябва да изберете най-безопасният и най-ефективният начин за почистване на естествените килими и мокети.

1. Най-добрия начин да почистите нещо е на първо място да го пазите от замърсяване. Винаги помнете това.

2. Редовното прахусмучене винаги е добър начин да започнете почистването на килимите. Почистването с прахосмукачка е лесно и безопасно за премахване на леки замърсявания и мръсотии.

3. Безгрижното чистене/триене на петна само ще доведе до тяхното разпространяване и размазване, което води до попиване още по-дълбоко в килима. Това може да навреди на килима.

4. Някои петна са склонни да се появяват отново. Точно когато си помислите, че сте изчистили петното, то се появява отново скоро след това. За да избегнете това поставете кърпа с препарат върху петното в продължение на няколко часа. Това би могло да абсорбира по-голяма част петното. След това, почистете по нормалния начин.

5. Избягвайте сушенето на петна с ютии или сешоари за коса, защото това би направило петното още по-упорито.

6. Почистването с пара е много добър начин за премахването на всякакъв тип петна и освежаване на килима. Това е доста често предлагана услуга от професионалните почистващи компании, така че помислете дали да не се възползвате от нея още сега.

7. В някой случай на мухъл и плесен се изисква белина за бели материи или други специални препарати за почистване на цветни тъкани. Препаратите могат да бъдат вредни ако не се използват правилно или в неправилни количества. Отделете време да прочетете упътването и забележките на различните почистващи препарати.

8. Разлятите течности върху килимите, трябва да се изчистват възможно най-бързо, за да се избегне по-нататъшно увреждане на килима.
В случай на упорити петна от разливане на течности (кафе, вино и др.), може да използвате някой от многобройно предлаганите продукти за почистване на специални петна. Ако не разполатане с почистващи препарати, друг добър и лесен начин за справяне с изцапаното място е смес от вода и оцет.

9. Както споменахме по горе, почистването с прахосмукачка е основния и най-лесен начин за поддържане на Вашите килими чисти. Правете го, колкото е възможно по-често. Висококачествените прахосмукачки могат да бъдат от голяма полза. Уверете се, че ги използвате правилно и ги поддържате правилно, почиствайте по-често тяхните торбички, филтри и контейнери.

10. Когато е необходимо, използвайте най-леките почистващи химикали, тъй като те не повреждат килимте. По-силните почистващи препарати трябва да се използват само срещу много упорити петна.